Touchpoints: persuasief ontwerpen voor duurzaam en gezond gedrag

Project:               Touchpoints! Persuasief ontwerpen voor duurzaam en gezond gedrag
Betrokkenen:     Danielle van Wallinga, Judith Meinetten en Reint Jan Renes
Looptijd:             april 2013 – mei 2015. Dit project is afgerond. Zie het nieuwsbericht.
Doel:                    Ontwikkelen van een ‘evidence-based’ toolkit die communicatie,-ontwerp- en adviesbureaus helpt om producten te
                             ontwerpen die aanzetten tot duurzaam en gezond gedrag.

duurzame mobiliteit

Omschrijving

Je bent op dieet, maar omdat je een rotdag hebt gehad, eet je ’s avonds laat een zak chips leeg. Je gaat naar je werk, maar pakt op het laatste moment de auto in plaats van de fiets, terwijl het maar vijf kilometer verderop is. Gedragswetenschappers weten veel van dit soort plotselinge besluiten.

Voorbeelden als Holle Bolle Gijs in de Efteling, rode chips tussen de Pringles, een herinnering aan je virusscan-update of de pianotrap bij een Stockholms metrostation laten zien dat fysieke en online producten zeer geschikt kunnen zijn om mensen op de juiste plaats en het goede moment in actie te laten komen. In het tweejarig project Touchpoints! bundelen het lectoraat co-design (FNT) en het lectoraat crossmediale communicatie in het publieke domein (FCJ) hun kennis en ervaring op het gebied van persuasief ontwerpen voor duurzaam en gezond gedrag. 

De HU brengt in dit RAAK-project gedragswetenschapper en ontwerpers samen, waarbij de nadruk ligt op co-creatie. In samenwerking met communicatie,-ontwerp- en adviesbureaus, studenten, docenten en onderzoekers zullen er onder andere best practices in kaart worden gebracht en een praktische en ‘evidence-based’ toolkit worden ontwikkeld die aansluit op de beroepspraktijk.  Deze succesverhalen, gecombineerd met wetenschappelijke kennis over gedragsbeïnvloeding, persuasieve principes en ontwerpen zullen leiden tot een betere onderbouwing en inzet van ‘persuasieve ontwerpen’ gericht op gezond en duurzaam gedrag.

 

 

Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein

Onderzoekers publab

Over het lectoraat