Labtalk #10: Ondergedompeld in het nieuws?

18-04-2019

Stel je voor, je loopt door Aleppo en ervaart hoe het is om onder vuur te liggen, je stapt in een tijdmachine en ervaart de klimaatverandering over vijftig jaar, of je ondergaat hoe het is om in een psychose te raken. Allemaal voorbeelden van immersieve journalistieke producties, waar je wordt getransporteerd naar een virtuele wereld.

Labtalk #10: Immersieve journalistiek

Vier typen Immersieve Journalistiek

Met het gebruik van nieuwe technologieën zoals, 360graden video’s, augmented en virtual reality proberen journalisten hun publiek te betrekken bij het verhaal.

Het idee hierachter is dat immersieve journalistiek het publiek virtueel aanwezig laat zijn in het nieuwsverhaal. Hierdoor zou het publiek meer emotionele betrokkenheid voelen wat vervolgens leidt tot positieve effecten op kennis over en attitude naar een onderwerp of zelfs naar een nieuwsmedium.

Ondanks dit een opkomende manier van storytelling is, blijft het onduidelijk welke elementen in deze producties precies leiden naar het gevoel daar aanwezig te zijn.

In ons onderzoeksproject hebben we een conceptueel model ontwikkeld van immersieve journalistiek.

Op basis van dit model hebben we 190 immersieve journalistieke producties geanalyseerd en makers geïnterviewd over achterliggende keuzes in het productieproces. Dit resulteert in een omschrijving van vier typen immersieve journalistieke producties die we graag aan u presenteren op in de Labtalk van 18 april.

Sprekers

Lector Yael de Haan en Kiki de Bruin zijn beide betrokken bij het onderzoeksproject ‘Immersieve Journalistiek en het Betrokken Publiek’ van het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek.

Kiki de Bruin  Kiki de Bruin is binnen het lectoraat J-Lab betrokken bij andere onderzoeks-projecten en verzorgd de communicatie van het lectoraat. Ook is ze docent aan de School voor Journalistiek. Hiervoor werkte ze als freelance journalist bij o.a. De Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad.
 Yael de Haan  Yael de Haan is sinds maart 2012 verbonden aan de School voor Journalistiek en het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek. De afgelopen jaren heeft Yael meerdere onderzoeks-projecten geleid en uitgevoerd. Sinds mei 2018 is ze lector van het lectoraat J-Lab.

Alvast meer weten? Lees onze blog en bekijk dit filmpje.

Datum: Donderdag 18 april 2019
Tijdstip: 12.30 - 13.30 uur, inloop 12:15
Locatie: Heidelberglaan 15, Utrecht Science Park, Utrecht
Ruimte: 1.026
Aanmelden: Meld je aan voor de labtalk inclusief lunch!