Geslaagd 8e Jaarcongres Vakmanschap van de Reclasseringswerker

29-03-2019

Tijdens het 8e jaarcongres Vakmanschap van de Reclasseringswerker van Hogeschool Utrecht in samenwerking met Hogeschool Saxion en de 3 Reclasseringsorganisaties (3RO) op 29 maart werd er vanuit verschillende invalshoeken dieper ingegaan op de effectiviteit in het reclasseringswerk. Welke nieuwe inzichten zijn er? En hoe kan je jouw eigen effectiviteit vergroten? We kijken terug op een geslaagde achtste editie.

We verwelkomden circa driehonderd bezoekers: reclasseringswerkers, maar ook medewerkers van andere organisaties en docenten en studenten uit hoger onderwijs. De (nieuwe) directie van de 3 Reclasseringsorganisaties (3RO) gaf in de ochtend acte de presence en reageerde op de presentaties van lector Jacqueline Bosker (HU), lector Attila Németh (Saxion) en uitvoerend werkers Bart Hagtingius en Majida El Mir. Na het plenaire deel dat werd afgesloten met een muzikale opwarmer, kon men deelnemen aan tien inspirerende workshops. De dag werd plenair afgesloten, allereerst met een prikkelende lezing door Ido Weijers over stoppen met criminaliteit door jonge veelplegers en tot slot met een humoristisch optreden van cabaretier Mark van de Veerdonk. We organiseren in 2020 de negende editie van het congres en brengen dan opnieuw de actualiteit van het werk van de reclasseringswerker onder de aandacht.

De presentaties die beschikbaar zijn:

Overzicht van alle workshops tijdens het reclasseringscongres.

Verder lezen

• Openbare les Jacqueline Bosker en Vivienne de Vogel (8/11/18): Over ankers en verbindingen.
  • De HU Master Forensisch Sociaal professional: samen werken aan een topopleiding. Jacqueline Bosker, Marie-José Geenen en Lianne Kleijer-Kool vertellen erover.
  • Vivienne de Vogel, lector Werken in Justitieel Kader naast haar werk voor de Hoeven Kliniek, geeft in dit Volkskrant-artikel uitleg over risicotaxatie in de forensische psychiatrie. Dit naar aanleiding van de vernietigende rapporten in de zaak tegen Michael P.
  • Om terugval in delictgedrag te voorkomen is continue zorg en begeleiding na forensische behandeling essentieel. Dit is alleen niet altijd zo makkelijk te realiseren. Een ‘dischargeplanner’ moet het verschil gaan maken, aldus Vivienne de Vogel in dit artikel.

Werken in Justitieel Kader

Sfeerimpressie congres