Thóra Hafsteinsdóttir

Terug naar onderzoekers Portret Thóra Hafsteinsdóttir
Functie: Senior onderzoeker
Lectoraat: Chronisch Zieken
Contact:

E-mail: t.hafsteinsdottir@umcutrecht.nl

Telefoon: +31 887569116, +31 610075163

Volg op:

Dr. Thóra B. Hafsteinsdóttir, PhD, MScN, BSc, RN, is senior onderzoeker van het Lectoraat Ouderenzorg. Ook werkt zij als senior onderzoeker bij Verplegingswetenschap, Julius Centrum, UMC Utrecht en is zij Professor of Nursing van Faculty of Nursing, University of Iceland.

Dr. Hafsteinsdóttir is geboren in IJsland en heeft haar Bachelor of Science (BSc) diploma in 1984 van University of Iceland gehaald. Daarna heft zij op intensive care unit van Landspítali University Hospital gewerkt. Zij is verhuisd naar Nederland in 1990 en heeft haar Master of Science in Nursing (MScN) diploma gehaald in 1994. Dr. Hafsteinsdóttir is gepromoveerd in 2003 van de Universiteit Utrecht, - de titel van haar proefschrift: Neurodevelopmental treatment in the Early Stage of Stroke. In 2012 heeft zij haar Senior Onderzoekskwalificatie: Good Clinical Practice Certification gehaald en in 2015 haar Senior Onderwijs kwalificatie. Beiden van de Faculty of Medicine, Universiteit Utrecht. Dr. Hafsteinsdóttir geeft leiding aan verschillende onderzoeks- en ontwikkelprojecten in Nederland en in IJsland. Een van deze projecten heeft geresulteerd in de Verpleegkundige Revalidatierichtlijn Beroerte. Haar verdere onderzoeksprojecten zijn gericht op depressie na een beroerte. Met de consortium partners vanuit IJsland, Zweden en Finland ontving zij subsidie voor het ontwikkelen en testen van “ActivABLES: technological applications to support patients with stroke with rehabilitation in the home setting.”

De laatste jaren doet Dr. Hafsteinsdóttir onderzoek naar Leiderschap van verpleegkundigen. Zij heeft subsidies ontvangen voor het ontwikkelen en testen van verschillende leiderschapsprogramma’s. Zo is zij coördinator van het programma: Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR) voor gepromoveerde verpleegkundigen in Nederland en is ze coördinator van Nursing Leadership Educational Program for Doctoral Nursing Students and Postdoctoral Nurses in Europe, the Nurse-Lead project, een internationaal samenwerkingsproject met zeven partners vanuit zes Europese landen. Dr. Hafsteinsdóttir begeleid zowel Master’s als PhD studenten in Nederland en IJsland.

Naast haar werk als onderzoeker is Dr. Hafsteinsdóttir ook de coördinator van de cursus Systematisch Literatuuronderzoek van de Klinische Gezondheidswetenschap (KGW) en geeft zij onderwijs in cursussen over het schrijven van onderzoeksvoorstellen en doen van onderzoek en literatuuronderzoek bij de KGW, Universiteit Utrecht. Sinds 2010 is Dr. Hafsteinsdóttir de voorzitter van de Johanna Diepeveen-Speekenbrink Stichting, met als doelstelling het bevorderen van verplegingswetenschappelijk onderzoek door verpleegkundigen en daarbij de kwaliteit van zorg van patiënten te verbeteren.

Dr. Hafsteinsdóttir werd gekozen als president van de Sigma Theta Tau International, Rho Chi at Large Chapter in Nederland in 2010. Zij werd gekozen als de eerste STTI Regionaal Coördinator in Europa in 2011 en herkozen in 2013. Zij is gekozen als director in de Board of Directors of STTI in 2014 en is nu gekozen voor een vierjarige termijn (2015-2019). Hafsteinsdóttir heeft plaats in verschillende werkgroepen en comités. Zij heeft verschillende publicaties zowel gericht op de verpleegkundige zorg en management van patiënten met een beroerte als leiderschap en mentoring in verpleegkunde. Zij reviewed manuscripten voor internationale peer-reviewed tijdschriften en geeft nationaal en internationale lezingen van haar vakgebied.