dr. Nienke Bleijenberg

Terug naar onderzoekers Nienke Bleijenberg
Functie: Lector
Lectoraat: Chronisch Zieken
Contact:

E-mail: nienke.bleijenberg@hu.nl

Telefoon: 06 52783008

Volg op:

Dr. Nienke Bleijenberg is verpleegkundige, verplegingswetenschapper en epidemioloog. In 2007 studeerde zij bij de HU af als verpleegkundige en in 2009 behaalde zij haar master Verplegingswetenschap aan de Universiteit Utrecht (UU). Zij was reeds als onderzoeker werkzaam bij het HU-lectoraat Chronisch Zieken en bij de afdeling Verplegingswetenschap van het UMC Utrecht. In 2013 promoveerde Bleijenberg aan de UU op ‘Proactive primary care for frail older people’. Sinds 2012 is Nienke docent bij de opleiding Verplegingswetenschap (UU).

Tijdens de opleiding verpleegkunde en verplegingswetenschap werkte Nienke als wijkverpleegkundige in de Utrecht. Het fascineerde haar destijds al om na te denken hoe de zorg voor thuiswonende ouderen beter en effectiever kan. Zij zag dat wetenschappelijk onderzoek nodig is om de kwaliteit en doelmatigheid van zorg aan thuiswonende ouderen te verbeteren.

Als lector Proactieve Ouderenzorg richt zij zich op vragen hoe (kwetsbare) ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen met behoud van functioneren, hoe achteruitgang in het dagelijks functioneren tijdig kan worden opgespoord (vroegsignalering), welke interventies bijdragen aan het verbeteren van patiënten uitkomsten en welke rol (wijk)verpleegkundigen hierin kunnen vervullen. Zij zoekt in haar werk steeds naar de oplossingen voor dagelijkse problemen en vraagstukken in de praktijk en hoe de zorg voor thuiswonende ouderen optimaal georganiseerd kan worden in samenwerking met andere professionals. Haar expertise is de eerstelijns ouderenzorg. Haar onderzoeksprogramma richt zich op het ontwikkelen en evalueren van zorginnovaties gericht op het behoud van zelfredzaamheid en dagelijks functioneren van thuiswonende ouderen. Tevens houdt zij zich bezig met vraagstukken rondom inzet & effectiviteit en uitkomsten van wijkverpleegkundige zorg. Innovaties worden in co-creatie ontwikkeld en onderzocht in samenwerking met ouderen, studenten, docenten, verpleegkundigen, professionals en andere stakeholders.

De bevindingen van het onderzoek worden vertaald naar het onderwijs zodat toekomstige verpleegkundigen state-of-the-art kennis krijgen en zijn adequaat zijn toegerust om hoogwaardige, evidence-based zorg te kunnen leveren.

 

Links

Nieuwsbericht UMC Julius Centrum: "Ik wil ook de praktijk kennen."

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten