Marlies van Steenbergen

Terug naar onderzoekers portret Marlies van Steenbergen
Functie: Lector
Lectoraat: Digital Smart Services
Contact:

E-mail: marlies.vansteenbergen@hu.nl

Telefoon: 06-51382452

Volg op:

Dr. ir. Marlies van Steenbergen studeerde Algemene Taalwetenschap aan Rijksuniversiteit Groningen (1987) en later, naast haar werk, Technische Informatica aan TU Delft (2000). Ze is in 2011 gepromoveerd aan Universiteit Utrecht op het onderwerp volwassenheid en effectiviteit van architectuurfuncties. Van 2013 tot 2017 was ze als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Intelligent Data Systems met focus op de onderzoekslijnen ‘De waarde van enterprise architectuur’ en ‘De integratie van data-analyse technieken ten behoeve van customer journey analyse’. Sinds februari 2017 is ze lector bij het lectoraat Digital Smart Services. Ze richt zich op het onderzoeksgebied betekenisvolle datagedreven diensten, waarin de vraag centraal staat hoe datagedreven diensten te ontwikkelen die betekenis hebben voor individu, organisatie en maatschappij. Marlies is als lector verbonden aan de Master of Informatics, waar ze medeverantwoordelijk is voor het borgen van de onderzoekskwaliteit in het curriculum. Ook is ze trekker van de Masterclass Ethiek in de digitale wereld.

Marlies van Steenbergen begon haar loopbaan als onderzoeker aan het Dr. Neher Laboratorium van KPN en werd vervolgens informatie architect bij KPN Telecom. In 2000 ging ze werken als consultant enterprise architectuur bij Sogeti Nederland B.V. Ze heeft veel organisaties geholpen bij het inrichten en professionaliseren van hun architectuurfunctie. Marlies van Steenbergen is een van de grondleggers van DYA® en auteur van verschillende boeken over architectuur. Ze publiceert met grote regelmaat in vaktijdschriften en op wetenschappelijk gebied en spreekt regelmatig op seminars en conferenties. Vanaf 2017 heeft ze steeds meer focus gelegd op de betekenis van ethiek voor enterprise architecten en IT professionals.

Tijdens het vakcongres voor IT-architecten, dat jaarlijks door het Nederlands Architectuur Forum (NAF) wordt georganiseerd, ontving HU-lector Marlies van Steenbergen 15 november 2018 de NAF-penning voor haar bijzondere betekenis voor de Nederlandse ICT-architectuur. De NAF-penning wordt jaarlijks op het Landelijk Architectuur Congres uitgereikt aan iemand die van bijzondere betekenis is voor het NAF en/of de ICT-architectuurgemeenschap in Nederland.