Linda Smit

Terug naar onderzoekers Portret Linda Smit
Functie: Onderzoeker, Promovendus
Lectoraat: Chronisch Zieken
Contact:

E-mail: linda.smit@hu.nl

Telefoon: 06 41 62 07 88

Volg op:

Linda Smit, MSc, RN (1989) behaalde in 2010 haar haar MBO-V diploma en in 2013 haar HBO-V diploma. In 2014 behaalde Linda haar masteropleiding gezondheidswetenschappen, specialisatie infectieziekten en volksgezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Haar afstudeeronderzoek deed zij bij Isala ziekenhuis te Zwolle op het onderwerp infectieuze complicaties na complexe abdominale chirurgie. Vervolgens heeft zij nog een jaar vervolgonderzoek gedaan op dit onderwerp en resultaten gepubliceerd. 

Linda werkt sinds 1 september 2015 als hogeschooldocent aan Hogeschool Utrecht (HU) en is promovenda bij het Lectoraat Chronisch Zieken. Haar onderzoek richt zich op de eerstelijns ouderenzorg waarin vergrijzing en het gevolg hiervan; de snelle toename van het aantal ouderen met chronische ziekten en multimorbiditeit belangrijke pijlers zijn. De meeste ouderen willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven (ADL) zoals wassen en aankleden en instrumentele activiteiten van het dagelijks leven (IADL) zoals boodschappen doen zijn hierbij essentieel. 

Eerstelijns ouderenzorg bestond voorheen veelal uit reactieve gefragmenteerde zorg maar door een veranderd zorglandschap is er een overgang gaande naar proactieve integrale ouderenzorg. Functionele achteruitgang bij ouderen vroegtijdig herkennen en hierop reageren met interprofessionele (integrale) zorg is van belang. Om deze proactieve integrale zorg te laten inbedden in de huidige reguliere ouderenzorg moeten er verscheidene vraagstukken beantwoord worden. Allereerst heeft Linda de ontwikkeling en evaluatie van negen Nederlandse ouderenzorgprogramma’s (uitgevoerd in randomized controlled trials, (RCTs)) ontrafeld om zo te leren van het verleden. Ten tweede is er een interprofessionele training voor professionals in de wijk ontwikkeld en geëvalueerd om tegemoet te komen aan het integrale karakter van de hedendaagse ouderenzorg. Ten derde is een ouderenzorg programma (Om U 2.0) in routine zorg bekeken op zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en zorgconsumptie. Als laatste wordt gekeken of de informed consent groep vanuit een ouderenzorg programma (Om U 1.0 uitgevoerd in een RCT) verschilt van ouderen in routine zorg.  

Een kracht en het fijne van Linda haar werkzaamheden bij het lectoraat is de nauwe samenwerking met docenten en studenten vanuit het Instituut Verpleegkundige Studies. Onderzoek, onderwijs en praktijk worden op deze manier met elkaar verbonden met als uitkomst praktijkgericht onderzoek wat snel zijn weg vind in het onderwijs en de uiteindelijke praktijk. Sinds haar opleiding tot verpleegkundige is Linda werkzaam in een verpleeghuis. Kwaliteitsvolle zorg voor ouderen was en zal in de toekomst altijd een drijfveer zijn voor Linda. Met veel plezier blijft ze dan ook naast haar werk als docent en promovenda werken in de praktijk.

Nevenactiviteiten

  • Participant European Academy of Nursing Science summer school for PhD students.
  • Member European Academy of Nursing Science.
  • Verpleegkundige (Verpleegkundige Dienst) bij zorgverlening “Het Baken”.