Ingrid Van Houwelingen

Terug naar onderzoekers
Functie: Onderzoeker
Lectoraat: Kennisanalyse Sociale Veiligheid
Contact:

E-mail: ingrid.vanhouwelingen@hu.nl

Telefoon: 06 18 59 70 63

Volg op:

Ingrid van Houwelingen (1989) is criminoloog en is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid. Binnen dit lectoraat werkt zij mee aan het project Startbaan. Dit betreft een onderzoek naar gemeentelijke samenwerking rond jongeren en jongvolwassenen met complexe problemen en justitiecontacten. Eerder was zij werkzaam als junior onderzoeker bij de sectie criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar werkte zij mee aan verschillende empirische onderzoeken, waaronder onderzoek naar de afdoening van geweld in de psychiatrie. Ook werkte zij enige tijd als projectmedewerker bij het Erasmus MC aan de ontwikkeling van richtlijnen voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking (VB) met probleemgedrag.

Onderzoeksprojecten: 

  • Startbaan Onderzoek naar gemeentelijke samenwerking rond jongeren en jongvolwassenen met complexe problemen en justitiecontacten

Publicaties: 

  • Harte, J.M. & Houwelingen, I. van (2017). Het groeiende toerisme in Amsterdam en de aanzuigende werking op criminaliteit. Proces. Tijdschrift voor strafrechtspleging. 5, p. 338-348. 
  • Harte, J.M., Houwelingen, I. van & Leeuwen, M.E. van (2017). Geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie. Aard, omvang en aangifte bij de politie. Politiewetenschap 98, Politie en Wetenschap, Apeldoorn; Sdu, Den Haag. 
  • Harte, J.M., Houwelingen, I. van & Leeuwen, M.E. van (2017). Obstacles in seeking a legal reaction on violent incidents in psychiatry. In I. Needham, P. Callaghan, T. Palmstierna, H. Nijman & N. Oud (Eds), Proceedings of the 10th European Congress on Violence in Clinical Psychiatry (p. 312-315). Dwingeloo: Kavanah. 
  • Houwelingen, I. van & Harte, J.M. (2017). Aangifte doen van geweld in de psychiatrie. Dilemma’s en knelpunten. Tijdschrift voor de Politie, 79, 8/17, p. 22-25. 

Kennisanalyse Sociale Veiligheid

Regie van veiligheid

Over het lectoraat