Dirk Ploos van Amstel

Terug naar onderzoekers portret Dirk Ploos van Amstel
Functie: Onderzoeker
Lectoraat: Crossmediale communicatie in het publieke domein
Contact:

E-mail: dirk.ploosvanamstel@hu.nl

Volg op:

Dirk Ploos van Amstel (1977) is per 1 september 2014 werkzaam bij Lectoraat Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein (PubLab). Hij is coördinator en docent bij projectenbureau Nieuwe Dingen Doen, als onderdeel van de opleiding Communication & Media Design. Dirk behaalde zijn Master of Arts in 2005 aan de Universiteit Utrecht, binnen het domein van new media studies. Na zijn studie werkte Dirk in het bedrijfsleven (bij een tweetal web bureaus en bij CapGemini) als projectmanager en functioneel ontwerper, waarna hij bewust een overstap maakte naar het onderwijs.

Binnen en buiten Hogeschool Utrecht probeert Dirk zich zo veel mogelijk bezig te houden met zijn passie: ontwerp. Het ontwerpdomein staat volgens hem nooit los van domeinen als ‘Affordance’ (de materiële aanleiding van ontwerp, vaak het domein van de opdrachtgever) en ‘Appropriation’ (het domein van toe-eigening van ontwerp door de eindgebruiker).

Het is vooral dat laatste domein waar Dirk aansluiting vindt bij het PubLab. Vanaf de start van studiejaar 2014-2015 houdt hij zich bezig met de toe-eigening van door het PubLab ontwikkelde theorieën en modellen door zowel het onderwijs als door de communicatieprofessional.

Naast zijn werk bij Hogeschool Utrecht heeft Dirk een eigen ontwerppraktijk waarbij zijn passie tot uiting komt in productontwerp.