Cees Hoefnagels

Terug naar onderzoekers Cees Hoefnagels
Functie: Onderzoeker
Lectoraat: Jeugd
Contact:

E-mail: cees.hoefnagels@hu.nl

Telefoon: 06-42446630

Volg op:

Cees Hoefnagels is afgestudeerd als klinisch psycholoog en heeft zich vanaf zijn opleiding gericht op de preventie van psychische aandoeningen, aanvankelijk als preventiewerker in de praktijk van de ggz, vervolgens in de wetenschap. Het oogmerk van veel van zijn wetenschappelijk onderzoek was en is de praktijk en het beleid te verbeteren om zo onnodig en vermijdbaar lijden van kinderen en jeugdigen te verminderen. Zijn focus ligt daarbij vooral op een meer preventieve aanpak van huiselijk en seksueel geweld en kindermishandeling. In 2001 promoveerde hij cum laude op een aantal theoretische en empirische bijdragen gericht op een vroegtijdiger aanpak van kindermishandeling.

Als projectmanager en onderzoeker is hij vertrouwd met diverse rollen: uitvoerend en leidinggevend, die van acquisitie en ontwerp van tientallen project- en onderzoeksvoorstellen, als co-promotor en opponent bij promoties, als partner in consortia, als beoordelaar van onderzoeksvoorstellen en manuscripten voor tijdschriften (w.o. the Lancet).  Om het effect van bestaande aanpakken te onderzoeken en nieuwe te ontwikkelen heeft hij relatief veel (onderzoeks-)gelden verworven (> 3,5 € miljoen + ~ 5 fl. miljoen). (Mede) op zijn naam verschenen circa 100 vak- of wetenschappelijke publicaties.

Hij heeft bijgedragen aan de verwerving van diverse prijzen zoals ‘’Appeltje van Oranje’’, uitgereikt door HM Koningin Maxima voor de Stichting MeeLeefGezinnen, de Innovatieprijs Preventie Kindermishandeling: Klokhuis over Kindermishandeling (2014), en de Publieksprijs en Juryprijs Beste Kindertelevisie 2013 met Klokhuis over Kindermishandeling.

Recent heeft hij bijgedragen aan het opstellen van het Afwegingskader Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Binnen het lectoraat Jeugd, en als de tijd het toelaat ook in KSI verband, ondersteunt hij collega’s bij de acquisitie van middelen voor onderzoeksprojecten en bij methodologische vraagstukken, met name op het gebied van kwantitatief onderzoek.