RSS feed
  • Bèta- en technologieonderwijs voor een duurzame wereld

31-01-2019 Elwin

We weten meer dan ooit over de wereld en kunnen aan meer knoppen draaien dan ooit tevoren. We hebben het menselijk genoom in kaart gebracht, slimme algoritmen voorspellen ons gedrag en we veroorzaken ingrijpende veranderingen in onze leefwereld. Om jonge mensen op te leiden voor de samenleving van morgen moeten duurzaamheid en persoonsvorming in het bèta- en technologieonderwijs meer aandacht krijgen. Dat betoogt lector Bèta- en Technologiedidactiek Elwin Savelsbergh van Hogeschool Utrecht (HU) in zijn openbare les van 31 januari.

• Onderzoek voor betere (rechts)hulp bij multiproblematiek

25-01-2019 Juridisch Loket

Burgers kunnen met hun juridische vragen aankloppen bij Het Juridisch Loket. Maar wat als er achter hun vraag meerdere problemen schuilgaan, zoals schulden of psychische nood? Of beiden? Daar is eerstelijns rechtshulp niet op ingericht. Hogeschool Utrecht start een onderzoek om te kijken hoe deze mensen met multiproblematiek beter kunnen worden herkend en doorverwezen.

• Op weg naar een chatbot die je wél begrijpt

24-01-2019 Conversational Interface coalition

Chatapps, chatbots en spraakgestuurde virtuele assistenten worden steeds meer gemeengoed. Met de oprichting van de Conversational Interface Coalition neemt de Nederlandse creatieve industrie het initiatief tot gezamenlijke doorontwikkeling van deze interfaces.

• Betrokkenheidsprofielen helpen gemeentes wijkgerichter communiceren

21-01-2019

Betrokkenheidsprofielen van burgers helpen beleids- en communicatiemedewerkers van gemeenten om meer inzicht te krijgen in wijkbewoners. Docent/onderzoeker Christine Bleijenberg onderzocht hoe deze profielen in de praktijk werken. “Ze geven absoluut meer inzicht, maar het is geen checklist of snelle formule voor gegarandeerd succes.”

• Waarom de trilvork wél succesvol is (en de stappenteller niet)

16-01-2019 trilvork

Stappentellers worden veel gebruikt, maar voor een gedragsverandering zorgen ze maar zelden. De trilvork, een gadget die feedback geeft op het moment dat je jouw gedrag kan veranderen, heeft wél succes. Dat toont HU-onderzoeker Sander Hermsen aan met zijn promotieonderzoek dat hij op 16 januari verdedigt aan de VU. “Maar waar de trilvork niet voor kan zorgen, is motivatie.”

Nieuwsredactie

Heb je nieuws of evenementen die geschikt zijn voor op deze pagina? Mail het dan naar de nieuwsredactie via content@hu.nl.