HU helpt circulaire economie ontwikkelen in Werkspoorkwartier

04-09-2019

Op het Utrecht Science Park werken Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Utrecht Sustainability Institute samen aan een duurzame stedelijke omgeving. Bijvoorbeeld in het 'Werkspoorkwartier - Creatief Circulair Maakgebied', waar de samenwerking tussen studenten, onderzoekers en bedrijven concrete bijdragen oplevert voor duurzame stedelijke ontwikkeling. De HU maakte er een video over.

werkspoorkwartier

Het Werkspoorkwartier is dé circulaire broedplaats van Utrecht. In dit gebied tussen Cartesiusweg en Amsterdam-Rijnkanaal stonden vroeger allerlei fabrieken, onder andere van Werkspoor. Dit bedrijf maakte treinwagons, locomotieven en de staalconstructies van grote bruggen. Op het terrein zijn nu allerlei kleine bedrijven, zoals kunstenaarsbroedplaatsen, IT-bedrijven, metaalbewerkers en een kinderspeelparadijs. Een inspirerende industriële omgeving vormt de imposante Werkspoorkathedraal, met een glazen dak van twintig tot dertig meter hoog. Deze oude montagehal is nu een publieke ontmoetingsplek en er zijn evenementen en studio’s. Het oude bedrijventerrein moet zich de komende jaren ontwikkelen tot toonaangevend vestigingsgebied voor creatieve, circulaire maakbedrijven en start-ups. Het project zal leiden tot 10.000 m2 nieuwe bedrijvigheid en meer dan tweehonderd nieuwe banen.

Circulair bouwen

Tientallen studenten van Hogeschool Utrecht, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht doen in het project Werkspoorkwartier - Creatief Circulair Maakgebied onderzoek en voeren er allerlei opdrachten uit. Ze houden zich bezig met ontwerpvraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en openbare ruimte, hergebruik van materialen en flexibele tijdelijke stedenbouw. Zo leren ze over de laatste ontwikkelingen van circulair bouwen: zo slim mogelijk omgaan met grondstoffen, afval voorkomen en hoogwaardig gebruik van producten, componenten en materialen. Met hun kennis dragen ze bij aan het onderzoek over dit gebied, verricht door onder andere het lectoraat Building Future Cities. Ook wordt nauw samengewerkt met de bedrijven in het gebied. Onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk werken er samen aan de ontwikkeling van een duurzame stedelijke omgeving.

Meetmethodiek

Evert-Jan Velzing, docent en onderzoeker bij Hogeschool Utrecht, is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Building Future Cities: “We leren onze studenten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Ik vind het mooi dat het relevant is voor het werk dat ze straks gaan doen. En het draagt ook bij aan ons onderzoek. Binnen het lectoraat Future Cities werken wij bijvoorbeeld samen met het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht en met de Hogeschool voor de Kunsten. Zo ontwikkelen we een meetmethodiek om de circulariteit van gebouwen en gebieden te kunnen meten. Studenten van Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht werken hier gezamenlijk aan mee.”

Stichting Utrecht Science Park ontwikkelde samen met de partners Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Genmab een serie van vijf filmpjes over de inspirerende samenwerking en het baanbrekend onderzoek in het Utrecht Science Park. Zie hier de video over het project Werkspoorkwartier - Creatief Circulair Maakgebied.