Awards voor HU-onderzoekers op Wereldcongres Fysiotherapie

06-07-2017

Kaapstad was het toneel van het congres van de World Confederation of Physical Therapy. Professionals van over de hele wereld presenteerden hier hun onderzoek op het gebied van fysiotherapie. Het werk van twee HU-onderzoekers werd bekroond met een award.

Congres fysiotherapie

Karin Valkenet heeft de PEDro Award gewonnen voor de beste ‘randomized controlled trial’. Zij presenteerde een studie uit haar in april afgeronde promotieonderzoek, naar preoperatieve ademspiertraining bij patiënten die een slokdarmoperatie ondergaan. Zij voerde dit onderzoek uit op de afdeling Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap & Sport van het UMC Utrecht. 

Corelien Kloek ontving  de WCPT Regional Platform Award voor Europa voor haar onderzoek naar de effectiviteit van e-Exercise voor patiënten met knie/heupartrose. E-Exercise is een blended behandeling, waarin face-to-face fysiotherapie geïntegreerd wordt aangeboden met een web-based applicatie. Het onderzoek maakt deel uit van haar promotieonderzoek dat uitgevoerd wordt vanuit het NIVEL en Tilburg University (TRANZO). 

Zowel Karin Valkenet als Corelien Kloek werken binnen de onderzoeksgroep Fysiotherapiewetenschap van UMC Utrecht en het Lectoraat Innovatie van Beweegzorg van Hogeschool Utrecht, onder leiding van lector Cindy Veenhof.

WCPT congres

Het WCPT congres is de grootste bijeenkomst ter wereld van professionals op het gebied van fysiotherapie, waaronder fysiotherapeuten, onderzoekers, docenten en beleidsmakers. Het congres werd dit jaar van 2 tot 5 juli gehouden in Kaapstad, Zuid-Afrika. Er waren zo’n veertig afgevaardigden uit Nederland. Karin Valkenet en Corelien Kloek waren onder hen de enige award-winnaars. Het volgende congres wordt in 2019 gehouden in Genève, Zwitserland.