Wat als over 20 jaar onze browsers niet meer werken? (dit evenement is geweest)

15-02-2018

Journalistieke content is een belangrijke bron van geschiedkundig onderzoek. Papieren kranten en tijdschriften worden dan ook zorgvuldig bewaard, net als radio- en tv-uitzendingen. Maar wat gebeurt er met de verhalen die alleen op internet zijn verschenen? Onderzoekers van het HU-lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek (JournalismLab) ontdekten dat er in 25 jaar internet in Nederland al veel online journalistieke content is verdwenen of kapot is gegaan. De meeste mediaorganisaties hebben geen beleid op het bewaren van internetcontent. Hoe zorg je ervoor dat jouw archief toekomstbestendig is?

Graag nodigen we je uit voor een Expertisemiddag Webarchivering op 15 februari 2018 in Hilversum. Een middag vol praktische tips en voorbeelden. Wat kun je zelf doen, hoe hebben andere mediaorganisaties dit aangepakt, welke software bestaat er en welke rol spelen archiveringsinstanties als de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid? 

Wanneer: donderdag 15 feb 2018, 13:30 – 17:30 uur (inloop vanaf 13:00 uur).
Waar: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum.
Entree: gratis, wel graag aanmelden.

Programma (voorlopig)

13.00-13.30 uur: Inloop
13.30-14.45 uur: Opening, Keynote mediahistoricus Huub Wijfjes
                            Bevindingen ‘Meldpunt Prullenbak’ (J*Lab)
                            Rol van archieven, internationale voorbeelden
                            <Pauze>
15.15-16.30 uur: Hoe maak je je archief toekomstbestendig? Serie korte presentaties van praktijkvoorbeelden.
16.30-17.30 uur: Afsluiting en borrel

De Expertisemiddag Webarchivering wordt georganiseerd door JournalismLab, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Netwerk Digitaal Erfgoed.