Promotie Dian Fluijt: Passend Onderwijzen met Co-Teaching (dit evenement is geweest)

21-09-2018


Op vrijdagmorgen 21 september 2018 om 10.30 uur verdedigt Dian Fluijt haar proefschrift “Passend Onderwijzen met Co-Teaching. Studie naar de betekenisverlening van co-teaching teams” aan de Universiteit Utrecht.

Co-teachers verzorgen samen onderwijs aan een groep leerlingen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Uit het promotieonderzoek van Dian Fluijt (docent en projectleider bij het Seminarium voor Orthopedagogiek en onderzoeker bij het Lectoraat Normative Professionalisering) blijkt dat co-teaching een effectieve wijze kan zijn om les te geven aan een hyperdiverse groep en tegelijkertijd tegemoet komt aan de behoefte aan meer handen voor de klas.

Uit het onderzoek van Dian blijkt dat een klein netwerk van intensief samenwerkende leraren (co-teaching team) in staat is tot duurzame onderwijsinnovatie, waarvan zowel leerlingen als leraren kunnen profiteren. Het welbevinden van zowel leerlingen als leraren in een co-teaching groep groeit, omdat leerlingen meer aandacht krijgen en leraren hun verantwoordelijkheid kunnen delen. Leerlingen in een co-teaching groep presteren over het algemeen beter. Professionalisering op het gebied van co-teaching, gericht op het verkennen van eigen en gezamenlijke normen, waarden en overtuigingen van co-teachers, het leren om samen goed les te geven en het leren om goed samen te werken, is voorwaarde om co-teaching goed uit te kunnen voeren.

Er is een samenvatting beschikbaar. U kunt ook het proefschrift downloaden.

Datum

21 september 2018

Aanvang promotie

10.30 uur, aansluitend gelegenheid tot feliciteren

Locatie

Academiegebouw Universiteit Utrecht, Domplein 29

Promotoren:

prof.dr. Cok Bakker (promotor)
prof.dr. Elke Struyf (promotor)