Micro organisme vriend en vijand

07-10-2019

Op maandag 7 oktober 2019 organiseert Hogeschool Utrecht een interprofessioneel congres voor (afgestudeerde) zorgprofessionals met als onderwerp ‘Micro-organisme: Vriend en vijand’.

Bacteriën

Micro-organismen spelen een belangrijke rol bij onze gezondheid maar in sommige gevallen zijn we ze liever kwijt dan rijk, vriend én vijand dus. In de praktijk kennen we allemaal wel het voorbeeld van de salmonellabesmetting en de voedselvergiftiging maar ook cariës en bijvoorbeeld wondinfecties worden veroorzaakt door micro-organismen. Gelukkig helpen ze ons ook! Ze verteren een deel van ons voedsel, ze produceren vitamines en ze zorgen voor een schone en gezonde huid. 

Het congres is bedoeld voor logopedisten, mondhygiënisten, diëtisten, verpleegkundigen, farmakundigen, orthoptisten, optometristen en huidtherapeuten.

Na het congres weet je welke rol micro-organismen spelen binnen onze gezondheid en jouw vakgebied en kun je de nieuw verworven kennis direct toepassen in je dagelijkse werk.

Programma

09.00 - 09.30 uur Ontvangst met koffie en thee
09.30 - 10.00 uur Inleiding door dagvoorzitter en wetenschapsjournalist Jop de Vrieze
bekend van het boek ‘Allemaal beestjes’
Microbioom, micro-organismen en darmflora?
10.00 - 10.45 uur Lezing door Prof. Dr. Michiel Kleerebezem
Wat is het microbioom?
10.45 - 11.00 uur Pauze
11.00 - 11.45 uur Lezing door Dr. Kjeld Aij
Interprofessioneel samenwerken in relatie tot het microbioom
11.45 - 12.30 uur Lezing door Dr. Erwin Zoetendal
Het microbioom in de praktijk.
12.30 - 13.30 uur  Uitgebreid lunchbuffet met live cooking 
13.30 - 15.00 uur Keuze uit het volgen van twee van de vijf subsessies:
Subsessie 1: 13.30 – 14.10 uur
Subsessie 2: 14.20 – 15.00 uur
  • 1: Dr. Bjorn Herpers
    Medicatie en gevolgen voor het microbioom
  • 2: Dr. Hilde Herrema
    Microbioom in relatie tot het metabool syndroom
  • 3: Prof. Dr. Wiel Hoekstra
    De diversiteit van het microbioom gedurende het leven.
    In hoeverre ontwikkelt het microbioom zich in een mensenleven?
    Tijdens deze lezing wordt toegelicht hoe het microbioom zich
    ontwikkelt van baby tot oudere.
  • 4: Dr. Raymond Pieters
    Kan voeding het microbioom beïnvloeden? Tijdens deze subsessie
    komt u meer te weten over de rol van voeding en het microbioom.
  • 5: Prof. Dr. ir. Bart Keijser
    De invloed van het microbioom op de mondgezondheid
    In de mond komen zeer hoge aantallen van bacteriën voor. 
    In hoeverre kunnen deze bacteriën de rest van de gezondheid
    beïnvloeden?
 
15.00 - 15.30 uur  Plenaire terugkoppeling van de informatie uit alle subsessies door Jop de Vrieze
15.30 - 16.30 uur Borrel 

Praktische informatie

Locatie: Hotel van der Valk, Breukelen
Kosten: €150

Accreditatie

  • KRM: 5 punten
  • V&VN Scholing Infectieziekten en Preventieve Zorg: 5 punten
  • V&VN Scholing Maag Darm Lever: 5 punten
  • ADAP: 4,5 punt.