Lunchlezing: Ethiek in de digitale wereld (dit evenement is geweest)

28-03-2019

Techniek is niet neutraal. Ook IT niet. In elke applicatie zit iets van de opdrachtgever, de ontwerper en de programmeur. Zij maken keuzes die de gebruiker van het systeem beïnvloeden. Bij het ontwikkelen en inzetten van IT-systemen is ethiek dan ook van groot belang.

Lunchlezing Ethiek in een digitale wereld, 28 maart 2019

In deze lunchlezing gaat lector Marlies van Steenbergen in op betekenisvolle digitale diensten. Praten over ethiek is één ding, maar hoe vertaal je dat naar concrete keuzes en beslissingen in de dagelijkse praktijk? Wat betekent het voor het gedrag en de houding van professionals?

Invloed van IT op mensen, organisaties & samenleving

Een voorbeeld dat iedereen kent: de verplichte vraag op elke website om cookies te accepteren. De default optie – ‘Ja, ik accepteer alle cookies’ – is nadrukkelijk aanwezig én is de gemakkelijkste keuze. Want wil je als gebruiker de minimale variant selecteren, dan moet je een behoorlijk aantal keer doorklikken. De wijze waarop zaken op een website of in een app worden gepresenteerd, bepalen dus grotendeels de reactie van gebruikers.

De invloed van IT reikt ver en kan zelfs de in- of uitsluiting van mensen tot gevolg hebben. Denk hierbij aan algoritmes die op basis van big data beslissen of een sollicitant wordt uitgenodigd. De impact wordt alsmaar groter omdat er steeds meer kan met IT, én omdat de reikwijdte in potentie de hele wereld beslaat. Redenen genoeg om stil te staan bij de ethische impact van technologie.

Aanmelden

Neem je eigen broodje mee en laat je bijpraten over de rol van ethiek in de digitale wereld en wat dit betekent in de dagelijkse praktijk. Heb je een collega voor wie deze lunchlezing ook relevant is? Stuur deze uitnodiging gerust door! Je kunt je aanmelden via: lunchlezing@hu.nl.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 28 maart 2019
Tijd: 12.30 - 13.30 uur
Locatie: Padualaan 99, Utrecht
Ruimte: ConceptSpace, 1.232